top of page

ЗАЕДНО СРЕЩУ ПРОБЛЕМИТЕ И СПРАВЯНЕ С ПРОМЯНАТА - КАК?

Понякога ни се иска просто да се замразим в най-красивите ни моменти с партньора и да не изпитваме никакви трудности. Това обаче е нереалистичната гледна точка на връзката. Животът е като увеселително влакче, със своите възходи и падения и няма да сме напълно удовлетворени от хубавите моменти, ако преди това не сме имали емоционален спад.

Нормално е в една връзка двамата с партньора си да се променяте постоянно... все пак човек го прави цял живот. Важно е в тези моменти да сте двамата, за да се окуражите или да направите забележка един на друг, ако виждате, че промяната не е положителна. Използвайте методът на гледните точки, за да се насочвате един друг. Сам човек не винаги може да види и да проконтролира действията и отношението си, затова сте двама.

Подготвила съм пет точки, които са комбинация от лекции на брачния терапевт Лиса Пас и мои собствени мисли. Лично аз съм в процес на учене да действам по тези насоки, защото ги чувствам близо до своето светоусещане, надявам се на вас също да съм полезна да намерите своя начин на работа с партньора си. *Разгърнете списъка, ако ви интересува конкретна точка или прочетете целия текст по-долу.

Начертайте очакванията си

Започвайки любовни отношения всеки има очаквания и за да бъдем честни - жените повече от мъжете. Хубаво е човек да знае целите си, но да има предвид, че началото дори не може да бъде счетено за "трейлър" на това какво ви очаква. Често началото е прекрасно, но с годините не продължава по същия начин. Аз лично вярвам в лошото начало, в неперфектните отношения, в трудностите и споровете в ранен етап, защото това означава, че никой не прикрива себе си, не слага маска, само за да угоди. Преди време една приятелка ми каза: "С моя приятел сме заедно от 7 месеца и нито веднъж не сме се карали или спорели!" Бях изумена. Не мисля, че по природа обичам кавгите, но за мен ако липсва елементарния спор за "какво ще вечеряме?" значи един от двамата крие нещо. Чисто практически няма как толкова време да не се проявят различия в мненията. Дали единият прикрива или просто предпочита да угоди... и двете не са здравословни за бъдещата връзка. В такъв случай не се учудвайте ако в един момент дори ви стане досадно, че човекът до вас не изказва мнението си. В такъв случай прекрасното начало на вашата връзка явно не е било толкова прекрасно. Вярвам, че всеки малък спор между обичащи се хора е просто още едно стъпало в тяхното развитие, още един камък, с който те изграждат основата на стабилната кула на техните взаимоотношения. Все пак всеки де влюбва в определени качества на другия и ако те търпят промяна е добре поне да насочим любимия си. Това става с правилен подход и разговор за чувства. Ако имате спокойствието и търпението внимателно да обясните, че тази негова промяна влияе на вас негативно(МНОГО Е ВАЖНО ДА ГО НАПРАВИТЕ, БЕЗ ДА ВНУШАВАТЕ ВИНА), съм почти сигурна, че ще имате успех. Надявам се разговорът да е с човек на вашето ментално ниво и такъв, който да ви разбере. Наистина преди да започнем да говорим за отношенията си с някого е много важно да се попитаме "Би ли разбрал ако му обясня как се чувствам?". Не използвайте времето като барометър на промяната. Пак от моя приятелка бях чула следното: "Каквото видиш първите 6 месеца - това е!" Ами не е. Може да видиш всичко още първия месец, можеш години наред да виждаш "на час по лъжичка". Не следете времето, просто се отдайте заедно да бъдете, да се променяте и да се коригирате. При повечето хора времето действа положително - животът ви заедно става по-уреден, по-синхронизиран, по-спокоен. Знаете си недостатъците и положителните качества и знаете кой какво компенсира в другия, защото да си признаем - щом двама човека са във връзка, те са си нужни един на друг. В този вариант на развитие, първите шест месеца не са по-малко значими, но не са и меродавни.

Оценете нивото на промяна

Изправете се ЗАЕДНО срещу проблема

Предложете решения

Преоценете отношенията си

БОНУС



 

ПЕТ ПРИНЦИПА ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМИТЕ И ПРОМЯНАТА


  1. Начертайте очакванията си Започвайки любовни отношения всеки има очаквания и за да бъдем честни - жените повече от мъжете. Хубаво е човек да знае целите си, но да има предвид, че началото дори не може да бъде счетено за "трейлър" на това какво ви очаква. Често началото е прекрасно, но с годините не продължава по същия начин. Аз лично вярвам в лошото начало, в неперфектните отношения, в трудностите и споровете в ранен етап, защото това означава, че никой не прикрива себе си, не слага маска, само за да угоди. Преди време една приятелка ми каза: "С моя приятел сме заедно от 7 месеца и нито веднъж не сме се карали или спорели!" Бях изумена. Не мисля, че по природа обичам кавгите, но за мен ако липсва елементарния спор за "какво ще вечеряме?" значи един от двамата крие нещо. Чисто практически няма как толкова време да не се проявят различия в мненията. Дали единият прикрива или просто предпочита да угоди... и двете не са здравословни за бъдещата връзка. В такъв случай не се учудвайте ако в един момент дори ви стане досадно, че човекът до вас не изказва мнението си. Прекрасното начало на вашата връзка явно не е било толкова прекрасно. Вярвам, че всеки малък спор между обичащи се хора е просто още едно стъпало в тяхното развитие, още един камък, с който те изграждат основата на стабилната кула на техните взаимоотношения. Все пак всеки дсе влюбва в определени качества на другия и ако те търпят промяна е добре поне да насочим любимия си. Това става с правилен подход и разговор за чувства. Ако имате спокойствието и търпението внимателно да обясните, че тази негова промяна влияе на вас негативно(МНОГО Е ВАЖНО ДА ГО НАПРАВИТЕ, БЕЗ ДА ВНУШАВАТЕ ВИНА), съм почти сигурна, че ще имате успех. Надявам се разговорът да е с човек на вашето ментално ниво и такъв, който да ви разбере. Наистина преди да започнем да говорим за отношенията си с някого е много важно да се попитаме "Би ли разбрал ако му обясня как се чувствам?". Не използвайте времето като барометър на промяната. Пак от моя приятелка бях чула следното: "Каквото видиш първите 6 месеца - това е!" Ами не е. Може да видиш всичко още първия месец, можеш години наред да виждаш "на час по лъжичка". Не следете времето, просто се отдайте заедно да бъдете, да се променяте и да се коригирате. При повечето хора времето действа положително - животът ви заедно става по-уреден, по-синхронизиран, по-спокоен. Знаете си недостатъците и положителните качества и знаете кой какво компенсира в другия, защото да си признаем - щом двама човека са във връзка, те са си нужни един на друг. В този вариант на развитие, първите шест месеца не са по-малко значими, но не са и меродавни.

  2. Оценете нивото на промяна Когато забележите промяна в човекът до вас, преценете дали е направена в същата линия на поведение или той тотално е поел в друга посока. Установете за себе си дали тази промяна доста афектира връзката ви и дали той се интересува от това. Например ако се възхищавате на баланса, който прави партньорът ви между работа и семеен живот, но в един момент започне да закъснява прекалено много, да избира многократно работата за сметка на семейството, това е коренна промяна. Ако от пет вечери, остава две на работа, а уикенда компенсира времето със семейството, то вероятно няма повод за притеснение. Разликата е като да видиш, че някой е качил 2 и 20кг. :) Вижте дали промяната създава проблем и дали той вижда такъв, как реагира, дали се опитва да балансира, как се отнася - с притеснение или нехайство. В такива моменти наистина си дайте време и не забравяйте, че връзката е изградена върху компромиси. Дали тази промяна е временно явление, дали е подтикната от някакви фактори или това е истинското лице на човека - дайте време, за да разберете. В това време установете дали той се интересува от това как влияе тази промяна на вас. Както казах в предната точка - връзката с времето става по-добра, ако хората имат визията да бъдат заедно и чувствата да го направят.

  3. Изправете се ЗАЕДНО срещу проблема Когато искате да обсъдите промяната, която забелязвате в партньора или проблем, с който се справяте, използвайте съобщителни изречения и повишете информираността му за вашите чувства. Много е важно да не обвинявате и осъждате. Бъдете нежни, приятелски настроени и въпреки да говорите за това как промяната влияе на ВАШИТЕ чувства, не показвайте егоизъм. В този момент вие се грижите за бъдещето на вашата връзка и обвиненията, егоизмът, драмата са най-малко желани. Ако човекът до вас иска време, не пресирайте. Опитайте със: -"Знам, че имаш нужда от пространство и време, но аз наистина обичам моментите с теб, защото ти си любимата ми компания." -"Не прекарвам нужното време с теб, бих желала да е повече." В случай, че проблемът е в поведението му, опитайте с: -"Държанието ти в този случай не ме кара да се чувствам особено добре, но знам, че не го правиш нарочно. Искаш ли да споделиш какво се случва?" -"Обичам това, че си (посочвате положително качество), но какво се случва напоследък с (посочвате негативното), това ме обърква." -"Бих искал/а да поговорим (проблема), чувствам, че нещо не е наред и това ме потиска." Ако обвините партньора си, че ви е пренебрегнал, ако посочите с пръст, че неговото желание е грешка, то по-скоро да го отблъснете. Разговорите, в които не държите партньора си отговорен, а говорите за себе си имат положително развитие. В такъв момент, той не желае допълнителна тежест, а пространство и разбиране. Покажете му, че не сте разочаровани, че не изисквате, че не сте отблъснати. Покажете му, че във ваше лице наистина има партньор и се опитайте да съдействате. Покажете му положителните черти и дори в негативното, посочвайте първо тях. Както се казва: "Ако се фокусирате над доброто, получавате още по-добро."

  4. Предложете решения Говорихме, че трябва да покажете на човека до вас, че вие сте му партньор. В тази ситуация - предложете решение. Човек е в любовна връзка, защото се чувства по-добре отколкото сам, затова трябва да покажем именно това - двама сме. Поинтересувайте се от неговите мисли, чувства, от неговите отговори, отношение. Разберете дали го е грижа за промяната, която на вас не ви се отразява добре или е фокусиран върху себе си, без да се интересува, че ви наранява. Ако има интерес към това да останете заедно, има желание да поработите върху проблема и да го изчистите, то покажете грижа, дайте си време и излезте с решение - и двамата. Връзката между двама човека има своите възходи и падения и да искаме няма как да живеем само с хубавите черти и само в хубавите моменти. Изисква се работа от двете страни и то заедно, за да дочакаме отново романтиката, спокойствието и всички положителни емоции. Когато все пак давате решение, отново не пресирайте, не поставяйте вашите варианти като меродавни и задължителни. Предложете, но оставете избора в ръцете на партньора.

  5. Преоценете отношенията си Любовта и страстта могат да пламват изведнъж, но да не са достатъчни да те греят цял живот. Преоценете качествата на партньора си и неговата промяна - бихте ли направили компромис с това, което е променил? Бихте ли останали влюбени и обичащи го с този проблем, в този му вид? Ако не, то бихте ли му помогнали да изчисти този недостатък? Ако да, то той склонен ли е да го направи? Много въпроси, нали? Е, всичко опира до комуникация и взаимност. Ако виждате отношение, грижа в партньора си, ако виждате склонност към промяна, ако той се интересува как неговото поведение влияе на вас, то наистина си струва да опитате заедно да се изправите срещу проблема. В крайна сметка хората се променят цял живот и е много хубаво, когато сте тази двойка, която си помага. Представете си да сте един до друг и в добро и в лошо - нали именно в това се състоят обетите, когато двама се венчаят? Имайте предвид, че когато сте двама и си помагате, то вие взаимно ще се радвате на развитието си. Така ще знаете, че има частица от вас в партньора ви. Той е придобил или премахнал някаква характеристика с ваша помощ. Няма по-хубаво от това заедно да растете и да се променяте един спрямо друг.

  6. БОНУС Аз започнах да виждам не "плюсове и минуси", а "цветове и особености". Много е важен мирогледът ни, когато става въпрос за отношения. Всеки човек е картина, която се рисува цял живот и хората, с които взаимодейства, са четки, които използва, за да се нарисува. Някои са по-големи, за основните неща в пейзажа, други пък рисуват детайлите. Изберете каква четка сте вие в картината на партньора си и започнете да му предлагате внимателно внасяне на нов цвят, там където мислите, че е нужно. Не забравяйте обаче, че това е неговата картина и не трябва нехайно да цапате, само защото по ваше осмотрение така ще изглежда по-добре.

В днешно време, дори да не го осъзнаваме, се държим с хората, така както с вещите - ако нещо не работи или бъгне - търсим ново. Проблемите в една връзка не са като счупения дисплей, който струва почти колкото нов телефон. Заслужава си да пооправиш каквото имаш, вместо да търсиш ново, особено когато виждаш потенциал. Нека се научим да работим за отношенията си и да бъдем внимателни с партньорите си, защото това ще ни се отблагодари и съхрани за вбъдеще много повече от постоянното инвестиране на време и енергия в нови хора. Всеки има, както казах, своите "цветове и особености", ако нещо ни кара да се чувстваме зле и не можем да го преживеем е важно да споделим, да се опитаме да бъдем разбрани чрез разбиране. :)




Comments


bottom of page